top of page

CAMINA DESCALÇ

SENT LA TERRA!

Un sender on es combina el plaer i la satisfacció de sentir la natura als peus

El Camina descalç és triar la senzillesa, despertar els sentits i posar-se en contacte amb la natura. Aquest seria el resum d’aquest Sender dels sentits pel bosc tant especial.

SENZILLESA perquè no es necessita massa per gaudir, tan sols treure’s les sabates i caminar. Arribar a casa després d’una jornada llarga i descalçar-se és per a molts un dels millors moments del dia, i si es pot fer en plena natura, doblement satisfactori. Quan va ser l’últim cop que et vas treure les sabates i vas gaudir de sentir la terra sota els peus?

Caminar per dintre el bosc amb els peus descalços permet despertar els SENTITS, per sobre de tots, el del tacte: notar les textures, les temperatures, la humitat. T’has preguntat alguna vegada per què és tant relaxant i acollidor quedar-se adormit a la sorra de la platja escalfada pel sol, o estirar-se a la gespa fresca en ple estiu tot mirant els núvols? Sensacions perdudes per l’efecte d’una vida estressada i poc connectada amb l’entorn natural. I fer-ho amb els peus, una part del cos una mica oblidada, però molt agraïda quan la tractem bé i la cuidem, és una forma més original d’experimentar-les i captar-les.

Senzillesa, sentits i natura: això és el Camina descalç.

camina_descalç_web17.jpg

DURADA: 1,5 hores aprox.

1,5 km de recorregut amb poc desnivell.

Totes les edats.

RESERVA PRÈVIA MOLT RECOMANABLE: 626.799.335 o info@selvaventura.com

I totes aquestes sensacions en plena NATURA, en contacte directe amb ella. Sentint, escoltant, mirant, olorant i gaudint del nostre entorn natural meravellós i especial de forma directa, sense complicacions ni les distraccions de la metròpoli. Però sempre gaudint amb respecte i amor per al nostre entorn.

camina_descalç_web3.jpg

COM ÉS L'ACTIVITAT?

TACTE: És el sentit que més es treballa en l’activitat. Per fer-ho de forma única i original cal anar descalç (si el temps acompanya) i notar les sensacions que el bosc ens brinda de forma natural (sorra, pedres, fang, fulles...). Per potenciar aquestes sensacions, hi ha varis receptacles amb diferents materials per passar per dintre o per sobre: suro triturat, escorça, sorra de platja, serradures, palla, canyes, troncs, pedres, aigua... Però el tacte no és només notar les textures, com la suavitat o la rugositat, sinó també notar la temperatura, la pressió, el pes... També invitem a notar els materials amb les mans, enfonsar les mans a la sorra de platja, o sospesar el lleuger suro, per exemple.

OÏDA: Hi ha una zona especial per potenciar aquest sentit, és la zona de música. Els visitants poden fer música o sons amb els diferents instruments que poden trobar al llarg de camí: campanes tubulars, gong gegant, pals de pluja... I, com no pot ser d’altra manera, es pot gaudir dels sons naturals del bosc durant tot l’itinerari, com el cant dels ocells o els brunzit d’una abella.

Una part molt especial per a treballar el tacte al Camina descalç és la zona d’aigua*. Aprofitant les fonts naturals i/o basses que es troben a l’entorn, es construeixen vàries estructures per guiar l’aigua i fer un petit circuit per mullar-se els peus i enfangar-se. Una altra estructura que juga amb l’aigua seria el pont penjant per sobre la bassa, els qual es troba tan a prop de l’aigua que, amb el pes de les persones s’enfonsa el suficient com per tocar l’aigua amb els peus.

*Sempre que el temps acompanyi, no és obligat mullar-se.

camina_descalç_web56.jpg
camina_descalç_web41.png

VISTA: En una zona on el participants no poden accedir-hi, sinó que han d’utilitzar el sentit de la vista, s’amaguen animals de la zona (reproduccions de metall) que cal que trobin. Per saber quin animal han de buscar tenen l’exemple d’una petjada de cada animal com a pista. Han de fixar-se en la forma i en la mida per poder saber de quin animal es tracta. Quan el troben, poden obrir la tapa de fusta al costat de la petjada i llegir informació i curiositats d’aquella bestiola.

També, a la zona de l’Arborètum, cal identificar arbres de la zona. Es tracta d’un espai en el recorregut pensat per endevinar els arbres més representatius del lloc. Unes indicacions ens fan parar, posar l’ull en un forat i mirar a través d’ell per descobrir quin arbre assenyala. Els més espavilats coneixen de seguida quin arbre estan mirant, però, per a la resta, hi ha petites pistes com per exemple, el fruit que fan o si les fulles són caduques o perennes.

camina_descalç_web43.jpg
camina_descalç_web59.jpg

OLFACTE: L’espai destinat a l’olfacte és un racó ple de plantes aromàtiques que els visitants poden tocar amb suavitat i impregnar-se les mans d’aromes naturals: menta, espígol, farigola...

També posem a prova aquest sentit amagant olors ens uns petits receptacles tancats amb una tapa que cal obrir i olorar per descobrir quina fragància s’hi amaga. Pot ser una fragància agradable, com la de la maduixa silvestre, o més especial, com la de la guineu. Les respostes es troben al costat mateix aixecant una altra tapa de fusta. No cal explicar que, un bosc de per si, ja té la seva olor pròpia, dels seus animals, de les seves flors, de l’herba humida, dels troncs calents, i per tant, el nas el tenim despert durant tot el camí.

També hi ha altres zones que no treballen els sentits estrictament, però igualment d’importants i imprescindibles:

EQUILIBRI: A més dels cinc sentits que ja coneixem, en tenim un altre d’essencial: el sentit de l’equilibri. Gràcies a aquest mecanisme el nostre cos s’adapta al moviment i no anem caient. Al Camina descalç hi ha vàries proves d’equilibri: petites construccions de troncs per passar per sobre i ponts penjants en moviment.

ZONA DE RELAX I MIRADOR: Es tracta d’un espai destinat a fer una parada en el camí, per poder descansar una estona, amb bancs i gandules de fusta per relaxar-se una estona. També hi ha un mirador amb unes boniques vistes.

La caseta de fusta que presideix l’espai permet fer pensar al visitant en com seria viure al bosc sense ordinadors, ni cotxes, ni carreteres... només el bosc, un mateix i la caseta de fusta. Aquesta zona també està equipada amb una gran sorrera i varis jocs d’habilitat amb els peus.

mapa_CD.jpg
camina_descalç_web28.jpg
camina_descalç_web25.jpg
camina_descalç_web61.jpg

A QUI VA DIRIGIDA?

És una activitat per a tots el públics per a dues raons fonamentals: per una banda, perquè té poc desnivell i això permet que qualsevol persona, gran o petita, esportista o sedentària, el pugui fer. Per altra banda, perquè les activitats es poden adaptar en funció de l’edat dels participants. Com ens agrada dir a nosaltres, és una activitat que reuneix vàries generacions, els adults poden ajudar els petits a passar per un punt d’equilibri amb seguretat i els petits poden ajudar a l’adult a desinhibir-se i a embrutar-se els peus sense por, per posar un parell d’exemples.

camina_descalç_web45.jpg
camina_descalç_web66.jpg
camina_descalç_web42.jpg
camina_descalç_web11.jpg

DURADA DE L'ACTIVITAT

camina_descalç_web13.jpg

Al tractar-se d’una activitat per a totes les edats, està adreçada a famílies amb membres de diverses edats o grups de famílies que es reuneixen per fer una sortida a la natura amb un plus d’originalitat així com a grups d’amics. El segon tipus de públic, però no menys important, és el dels escolars a partir de 3 anys. El Camina descalç és ideal per a les escoles durant el curs i a l’estiu per als casals i altres entitats de lleure educatiu que treballen amb infants i joves. Els infants aprenen mitjançant l’experimentació, tocant, olorant, sentint i, el més important, compartint l’experiència amb altres companys i companyes. El sender els permet fer una classe diferent i és una oportunitat poc freqüent de gaudir i aprendre en plena natura.

L’itinerari està pensat perquè duri 1,5 hores aproximadament. La durada final dependrà de la grandària del grup (no és el mateix una família de 3 persones que un grup de 30), de l’edat dels participants (els adults van més ràpid que els nens, sobretot si són força petits) i de les ganes que tingui cada visitant d’aturar-se, d’agafar-se les coses amb més o menys calma, de fer fotos...

camina_descalç_web69.jpg
camina_descalç_web29.jpg

INFORMACIÓ IMPORTANT I CONDICIONS:

  • És una activitat apta per a totes les edats: reuneix totes les generacions.

  • Els bebès poden fer el circuit penjats en una motxilla portabebès.

  • Si és estiu i fa molta calor, recomanem portar unes xancletes per a tots ja que alguna part del camí pot arribar a cremar en hores de màxima calor.

  • És recomanable portar pantalons curts o que es puguin arremangar.

  • Al començament de l’activitat hi ha una zona per deixar les sabates i una font d'aigua per rentar-te els peus després de la caminada. Pots portar una petita tovallola per eixugar-te.

  • Els menors de 14 anys han de fer l’activitat amb un adult obligatòriament.

Diseño sin título (3)_edited.png

Malauradament, no disposem de cap font d'aigua potable, pots portar tu l'aigua o comprar-la a la Gastro-rulot. 

bottom of page